21. Du yus piking glish?

14.3 - 20.3.2012
Teksti Ulla Mustonen, kuvat Heikki Mustonen
Guatemala
 
Guatemalan virallisia kieliä ovat espanja ja lisäksi 21 mayjojen alkuperäiskieltä sekä xinca ja garifuna. Mayakansa on yhä olemassa ja Guatemalassa he ovat jopa enemmistöasemassa. 40 % väestöstä puhuu pääasiassa näitä alkuperäiskieliä ja lisäksi he ovat säilyttäneet paljon kulttuurinsa ominaispiirteitä. Du yus piking glish? Guatemalasta löytyi myös englannintaitajia, ainakin Antigua Guatemalasta jonne ajelimme rajalta ensin vuoristomaisemia seuraillen ja loppumatkan kolmen mahtavan tulivuoren, Agua (3766m), Fuego (3763m) ja Acatenango (3976m) reunustamaa tietä pitkin. Näistä Fuego (Tuli) on aktiivinen ja pölläytteli savua kraaterista ulos säännöllisin välein.
 
 
 
Pysähdyimme muutamaksi päiväksi Antiguaan, joka oli Guatemalan pääkaupunki 1540-luvulta 1770-luvulle, 1700-luvulla useat maanjäristykset tuhosivat siirtomaakauden kaupungin lähes kokonaan. Kaupunki entisöitiin lähes kokonaan, mutta ei kaikkea, useita kirkonraunoita oli edelleen muistuttamassa luonnon aiheuttamista tuhoista. Muutoin kaupunkinäkymä oli matalia, värikkäitä taloja, kapeita mukulakivikatuja, toreja, aukiota ja raunioita tulivuorten katveessa. Markkina-alue oli valtava kojulabyrintti, kynityt kanat, hiuspinnit ja farkut olivat sulassa sovussa rinnakkain. Esitteiden mukaan kaupunki on Guatemalan must-see paikkoja ja myös Unescon maailman perintökohde - ja piti kyllä paikkansa. Turisteja liikkui paljon kaupungilla, mutta kumma kyllä, paikallisväestö, naiset, värikkäine kansallisasuineen peittosi katukuvassa shortsi- ja tennariporukat alleen.
 
 
 
 
 
 
Antiguasta matka jatkui Atitlanin järven maisemiin ja pieniin, maya-kulttuurin ja alkuperäisväestöjen asuttamia kyliin. Atitlania, vulkaanista, kirkasvetistä ja syvää (syvin kohta 340m) järveä ympäröi kolme tulivuorta ja muita vuoria. Matkasimme Panajachelin kylään serpentiinimäistä, kapeaa vuoristotietä pitkin, kiemuraa ja kurvia suuntaan ja toiseen, ylös ja alas. Laakson pohjalle saavuttuamme oli vastassamme joki, silta ja osa tiestä olivat kadonneet jonkun tulvan mukana. Onneksi joessa ei ollut paljon vettä, joten ylitse päästiin vaivattomasti,  ja kipuamaan jälleen rinteitä ylöspäin, lopulta ylhäältä aukesi mahtavat näköalat alas järvelle. (Tässä linkissä Janan kuvaama video joenylityksestä)
 
 
 
 
 
Järven ympärillä oleviin kyliin tuli tehtyä pikavierailut, patikoimme Romanin ja Fredin kanssa lähimpään Santa Catrina Palopo -kylään, jossa innostuime hyppäämään vesitaksin kyytiin ja kävimme vielä kolmessa muussakin kylässä, San Antonio Palopossa, Santiago Atitlanissa ja San Pedro la Lagunassa. Kiersimme kirkot, kipusimme jyrkkiä rantakatuja ja yritimme hätisellä innokkaita käsityömyyjiä kimpustamme, nuorimmat myyjät taisivat olla nelivuotiaita. Taidokkaiden käsitöiden tarjonta oli joka kylässä runsasta, koju kojun perään oli täynnä kirjonta-. kudonta- ja puutöitä.
 
 
 
 
 
 
Santiago Atitlan -kylässä kävimme morjenstamassa tupakoivaa Maximon-jumalhahmoa, kulttia, joka on sekoitus paikallisten palvomaa maya-jumalaa, katolilaisia pyhimyksiä ja vähän kaikkea muutakin, asusteista päätellen. Sikari- ja rahalahjat kelpasivat jumalalle, vastineeksi saimme pölläytyksen tupakansavua! Pääsiäisen aikaan Maximon kannetaan esiin, muun ajan vuodesta se on piilossa jossain kylässä, paikassa, jonka vain paikalliset tietävät ja tietenkin - maksua vastaan - myös turistit ohjataan hämyiseen majaan. Vastaavia ”maximoneja” löytyy joka kylästä omansa.
 
 
 
Kauniit järvi- ja vuoristomaisemat oli jätettävä taakse ja matkattava eteenpäin, meillä oli edessä yli 600 km:n matka kohti pohjois-Guatemalaa ja Tikalin maya-raunioita. Kuvittelimme hujauttavamme matkan päivässä, mutta emme päässeet kuin puoleen väliin, mutkaiset tiet, vaikkakin hyvät, veivät aikaa, pääkaupunki Guatemalan Cityn läpiajossa vierähti toista tuntia. Erkanimme myös jälleen kerran saksalaisseurueesta, joka suuntasi kohti Hondurasia. 7 h ajon jälkeen oli pysähdyttävä yöksi Cobanin kaupunkiin, josta jatkoimme aamulla jälleen eteenpäin.
 
GPS reititti meidät jälleen tielle, jonne emme varsinaisesti aikoneet, mutta kun oikeaa ei löytynyt, niin päätimme jatkaa reitityksen mukaisesti ja oikaista suunnitelulle tielle myöhemmin. Ajoimme vaihteeksi mäntymetsien reunustamalla vuoristotiellä, kunnes tie päättyi kaivinkoneiden ja puskutraktoreiden täyttämään soramontulta vaikuttavaan paikkaan. Työmaan kaverit viittoivat eteenpäin, kyllä tie jatkuu! Epäilys heräsi, miten pitkä pätkä röykytystä olisi tiedossa vai kääntyäkö takaisin? Ei käännytty ja jatkuihan tie, osittain tietyömaana ja ”dirt roadina”. Tältäkin vuoristopätkältä kaatosaateet olivat vieneet tien pinnasta kaiken irtonaisen aineksen, jäljellä kivinen kärrypolku, joka mutkiteli rinteillä ja pienten kylien läpi, sitten seurasi eräällä kukkulalla yli tunnin odottelu tietöiden vuoksi.
 
 
 
 
 
Huonoa pätkää riitti tällä kertaa vain n. 40 km verran ja pääsimme viimein asfaltin päälle. Vajaaseen 100 km:iin oli jälleen huvennut viitisen tuntia! Ja viimeinkin tielle, jonne alunperin aioimmekin. GPS ei edelleenkään hyväksynyt määränpäätämme ja siihenkin lopulta löytyi selitys, Sayaxchen kaupungissa kadut päättyivät jokeen! Joen ylitse liikenne sujui lautalla ja pääsimme muutaman minuutin odottelun jälkeen ”förillä” ylitse.
 
 
 
 
Muutoin helteistä (+35 – 39 astetta) ajopäivää rasittivat sadat ”tumulot”, liikenteen hidasteet, korkeat, kapeat tai leveät sementtimakkarat tien poikki, suurin osa tosi huonosti merkittyjä ja yllättävissä paikoissa. Päivän ajomatka reilut 400 km päättyi myöhään iltapäivällä Santa Elenaan, viimeiset 20 km olivat jälleen vaihteeksi monttuista hiekkatietä...
 
Tikal ja viidakko odottivat, päädyimme sinne maantainaamuna bussikyydillä, autollakin 65 km matkaan meni lähes 1,5 tuntia. Tikal, maya-kulttuurin muinaisista kapungeista suurin, nykyisin siis rauniokaupunki viidakon kätköissä, oli yksi maya-kulttuurin keskeisimpiä paikkoja mayojen klassisella kaudella 200 -850. Vanhimmat ja suurimmat rakennelmat, suurin osa pyramideja, ovat v 300 eaa. Kaupungissa oli parhaimillaan asukkaita 100 000 -200 000. Tämä alue, kuten monet muutkin, hylättiin ja ne autioituivat 900-luvulla. Eikä syitä luhistumiseen tiedetä, kuivuus, sodat, kapinat? Tikalin sijainti ei kuitenkaan häipynyt unholaan, 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa alue kartoitettiin ja 1950 -1970 -luvulla suoritettiin (amerikkalaiset) laajoja kaivauksia, joita Guatemalan hallitus nykyisin jatkaa. Tikalin lisäksi Guatemalan Petenin alueelta löytyy kymmeniä muita rauniokaupunkeja.
 
 
 
 
 
 
Lähes viiden tunnin kävelykierros viidakon keskellä vei meidät pyramideilta, temppeleistä ja rakennelmilta toinen toiselle, osaan pääsi jopa huipulle, tosin aputikkaita pitkin. Pyramidien askelmat olivat muuten tosi korkeat ja jyrkät, joten ihmetellä täytyi, mitä pitkäjalkoja muinaiset mayat ovat olleet, nykyiset asukkaat kun ovat melko lyhytkasvuisia. Mayat olivat sotaisaa kansaa, uskonto heille merkittävä ja johtajia pidettiin jumalten jälkeläisinä. Uskonnolliset rituaalit ihmisuhreineen ja jumalten palvonta kuuluivat mayojen elämään muun normaalin touhun ohella. Mayat eivät tunteneet pyörää, eivät metalleja eikä teknisiä työkaluja, mutta hallitsivat kirjoitustaidon, matematiikan, tähtitieteen ja kalenterin. Ja kalenterin pitkälaskun kierros päättyy 2012 – ja mitä sen jälkeen tapahtuu? Ainakin maya-kohteet vetävät turisteja puoleensa koko tämän vuoden ajan...
 
Comments