Moottoripyörällä ympäri Eurooppaa 1973

Hepan ensimmäinen ulkomaanmatka
 
Lehtijuttu Ylä-Karjala lehdessä 21.6.1973
Värikuvat Heikki Mustonen
 
Takamuksissa tuntuu äkkinäisellä jo lyhytkin ajo moottoripyörällä, mutta mitäpä tuumisitte 6300 kilometrin mittaisesta lenkistä Euroopan teillä. Tällaisen matkan tekaisi tämän kuun alkupuoliskolla Nurmeksen Moottoripyöräkerhon jäsen Heikki Mustonen ja palasi terveenä takaisin vaikka matkan varrella tapahtuikin yksi ojaanajokin n. 130:n vauhdissa.
 
Pitkään matkaansa Heikki Mustonen käytti aikaa kaksi viikkoa ja kaksi päivää. Autolla olisi aikaa varmasti mennyt tuntuvasti enemmän, sillä reitin etäisin piste oli Pariisissa saakka.
 
Nurmeksesta Heikki starttasi ja suuntasi matkansa Naantaliin. Siitä meni poka lautalla yli lahden Ruotsin puolelle jatkaen edelleen Tanskaan ja sieltä Saksaan ja Hollantiin. Monet kaupungit tuli reissulla nähtyä, sillä Heikki ajeli pyörineen mm. Kööpenhaminassa, Hannoverissa, Amsterdamissa, Rotterdamissa ja Brysselissä.

 
 

 
Matkan kääntöpisteenä oli Ranskan pääkaupunki Pariisi, jonka hullussa liikennevilinässä meni Heikiltä aikaa Eiffel-tornin löytämiseenkin kuusi tuntia. Lopulta torni kuitenkin löytyi ja maisemat tuli katseltua. Pariisissa oli Heikillä ensimmäisen kerran pyörästään harmia liian ohuiden öljyjen karattua helteessä ulos.

 

Varsinainen kokemus oli kuitenkin vielä edessä. Pariisista lähdettyään ajeli nurmekselaispoika mutkikasta ranskalaista kestopäällystetietä tuollaista 130 km/h matkavauhtia, kun eteen tuli yllättäen jyrkkä noin 90 asteen mutka. Mitään ei enää ollut tehtävissä, vaan pyörä meni ojaan. Kuski lensi yli ohjaustangon ja liukui mahallaan pellolla kolmisenkymmentä metriä ja ajokki pyöri voltteja tehden perässä.
 
Itselleen Heikille ei rytäkässä käynyt kuinkaan, maha vain hiukan likaantui, mutta pyörä sai kovia kolhuja joka puolelle. Mitään toiminnan kannalta tärkeitä osia ei kuitenkaan rikkoontunut ja matka saattoi hetken korjailun jälkeen jatkua kohti kotimaata ja Nurmesta.
Tullessaan Heikki pokkesi Höytiäisrallissa voittaen pisimmän matkan tehneen palkinnon, makuupussin.
 
Ajokkinaan Heikki Mustosella oli toista vuotta vanha Honda 350, joka pelasi koko matkan moitteettomasti. Rahaa reissuun kului vajaat 1000 mk, koska Heikki asui yönsä teltassa ja laitteli itse omat ruokansa.
 
Tekemäänsä matkaa sanoo Heikki mukavaksi ja mieli palaakin jo uudelle entistä pitemmälle reissulle, joka saattaa suuntautua ensi kesänä vaikkapa Itä-Eurooppaan. Tämänkin kesän aikana on tiedossa vielä kiireinen ohjelma, sillä hän aikoo osallistua niin moneen moottoripyörien kokoontumisajoon kuin mahdollista. Lähinnä ovat mielessä Kontioralli, Imatra, Latoralli Seinäjoella ja Muurat-ralli Jyväskylässä.
 

Ylä-Karjalan jutun kuvan teksti:

Nurmekselainen Heikki Mustonen sai Höytiäisrallissa pisimmän matkan tehneen palkinnon. Höytiäiselle Heikki ajoi Pariisin kautta. Matkan varrella poika otti yhden "lipankin", joka jätti pyörään kolhuja joka puolelle.

Comments