8. Big Five

11.9 -19.9.2013

Teksti Ulla Mustonen, kuvat Heikki Mustonen

Etelä-Afrikka, Swazimaa

Yli puoli vuotta vierähti kotikonnuilla Suomessa ja nyt olemme jälleen takaisin Swazimaassa. Reissumme alkoi jo viikko sitten, saimme saattojoukot mukaan, motoristiystävämme Hannele ja Jouni sekä Leena ja Jyrki innostuivat lähtemään kanssamme Etelä-Afrikkaan kesäloman viettoon. Johannesburgista otimme vuokra-auton alle ja suuntasimme Pretorian kautta Krugerin luonnonpuistoon neljäksi päiväksi. Yksi matkalaukuista reissasi tietenkin omia teitään, oli jäänyt tai jätetty Frankfurtiin, mutta onneksi löysi parin päivän kuluttua perille Sataran Campille, ennen Swazimaahan siirtymistä.


Krugerin kierros oli mahtava - bongasimme uskomattoman määrän eri eläimiä, yksittäisistä vaeltajista suuriin laumoihin: norsuja, seeproja, kirahveja, virtahepoja, leijonia, puhveleita, apinoita, sarvikuonoja, antilooppeja, lintuja, yms.  Big five (= norsu, sarvikuono, puhveli, leijona ja leopardi) oli tietenkin tavoitteena, ja viimeisenä päivänä vähän ennen Krugerista poistumista näimme sen kaikista vaikeimman tavoitettavan - leopardi veteli selällään päiväuniaan aivan tien vieressä olevassa puskassa. 


 
 
 
 

Krugeristä ajelimme Jeppes Reefin rajanylityspaikan kautta Swazimaahan, Pigg's Peakin vuoristomaisemien läpi Mbabaneen ja Ezulvini Valleyssa sijatisevaan Mantenga Lodgeen. Tuttu paikka meille siis jo aikaisemmilta reissuilta. Mbabanessa varastossa ollut kulkupelimme starttasi käyntiin ongelmitta ja siirtyi hotellin pihalle odottelemaan varsinaisen reissun alkamista. Hauskan viikon jälkeen saattojoukkomme lähtivät tiistaina kohti Johannesburgia ja edelleen Suomeen, me suunnistimme Mosambikin lähetystöön anomaan viisumeita.

 
 

Lähetystössä vierähti pari tuntia: anomukset sisään, jotka siirtyivät hyväksyttäviksi, hyväksynnän jälkeen saimme maksulapun, jonka voi maksaa ainoastaan tiettyyn pankkiin. Tulkaa takaisin maksukuitin kanssa parin päivän päästä, jolloin viisumit ovat valmiit.  Viisumin hinnaksi tuli täältä hankittuna n. 15 euroa/kpl, rajalta hankittuna hinta on yli 50 euroa/kpl, ja odotusajasta ei ollut muuta tietoa kuin, että se olisi pitkä. Joten mielummin odottelua majapaikassa kuin rajalla, varsinkin kun perjantain vapaapäivä, parlamenttivaalit, lisää liikennettä samaan suuntaan.

Joten pariksi päiväksi jäi aikaa reissukamojen järjestelyyn  ja chillailuun. Tapasimme ystävämme Jompen, jolta kuulimme Swazimaan viimeisimmät uutiset ja saimme hyviä vinkkejä Mosambikista. Meidän poissaolomme aikana kansakunnan varoja surutta tuhlaava kungingas Mswati III oli avioitunut 14. kerran, ja uusi vaimo, 18-vuotias neito löytyi jälleen perinteisestä Reed Dancesta, n. 20 000 "ehdokkaan" joukosta.

Vaikka bemari starttasikin ongelmitta, vaihdoimme siihen varmuuden vuoksi uuden Pretoriasta ostetun akun. Ja pyörän lämpömittariin uuden patterin, mittarissa näyttää olevan vain +37C,  täällä on siis kevät. Taitaa edessä olla hikisiä ajopäiviä!


< Edellinen - Takaisin hakemistoon - Seuraava >


Comments