6. Mafian maille

Maanantai 23. helmikuuta 2015

Mitä tulee Sisiliasta mieleen? Ensiksi mafia, sitten Etna ja sitten lomakohteet upeine hiekkarantoineen - näkisiköhän jossain matkan varrella borsalino-hattuisia miehiä...

Sunnuntaina ajelimme kymmenisen kilometriä Villa S. Giovannin satamaan, josta oli lauttayhteys Sisiliaan, Messinaan. Autolauttoja kulki tiheään tahtiin Messinansalmen yli, joten odotusaika jäi lyhyeksi. Tämän risteilyn hinta oli 13€. Kapea salmi oli erittäin tuulinen, lautta keinui aalloilla eikä pyörää saanut sidottua mihinkään kiinni. Heikki joutui pitämään pyörää pystyssa vajaan tunnin kestävän lauttamatkan ajan. Vettä räiskyi laitojen yli kastellen meidät kauttaaltaan.

Tämä esipesu ei vielä riittänyt, matkalla Nicolosiin sankat sumupilvet peittivät vuoret ja rannat, hieman ennen kylää alkoi kaatosade. Lisänä oli vielä kova tuuli, tunnelit olivat varsinaisia tuulitunneleita. Moottoritietä pitkin 100 km ajomatka sujui kuitenkin nopeasti (maksu 3,70€).

Ja jos meillä välillä itketään kallista bensan hintaa, niin ei bensa ole Italiassakaan halpaa. Milanossa hintataso oli vielä 1,42 - 1,45€/l luokkaa. Mitä etelämmäksi olemme siirtyneet, sitä korkeammaksi on hinta noussut, tähän astinen huippu on ollut 1,75€/l. Normi on noin 1,50 - 1,70€/l.

Nicolosi sijaisee 700 m korkeudessa Etnan juurella, itse vuoresta ei sadepilvien vuoksi ollut mitään havaintoa. Majapaikkamme isäntä kertoi, että vettä on satanut kaksi päivää ja ylhäällä vuorilla sataa lunta, jäätävän kylmän tuulen kera. Säätiedotukset eivät luvanneet lähipäiville mitään parempaa! Olimme buukanneet majoituksen kahdeksi yöksi ajatuksena käydä tulivuorella maanantaina. Nicolosista pääsee tietä pitkin 1900 m korkeuteen, Rifugio Sapienzaan, ja köysiradalla, Funivia, n. 2500 m korkeuteen.

Etna on Euroopan suurin ja aktiivisin tulivuori, korkeutta sillä on 3350 m ja ympärysmittaa 140 km. Pääkraatterin lisäksi on noin 300 sivukraatteria. Ja vuori on purkautunut useasti, mm. viimeksi kesällä 2014, ja aktiivinen kausi jatkuu edelleen. Italiasta löytyy useita muitakin aktiivisia tulivuoria, mm. Strombolissa, pieni saari Sisilian pohjoispuolella, on ollut myös purkauksia viime kesänä. Ja se Vesuvius on pitänyt hiljaiseloa jo pitkään...

Tätä näkymää haettiin

Kuva on "lainattu" internetistä

Aamulla aurinko pilkahti ja sitten alkoi sade, vuorella sijaisevista webbikameroista paljastui karu totuus: näkyväisyys nolla, ja lämpötila pakkasen puolella! Ja laavakentät lumen alla. Joten jääköön tulivuoribongailu seuraavaan kertaan - ei tulleet nastarenkaat eikä sukset mukaan!

Tältä näyttää meidän kuvaamamme Etna


Sateen laantumista odotellessa oli aikaa pyykkäämiseen, lisäksi varasimme muutaman päivän majoitukset saaren eri nurkilta sekä laivaliput Palermosta Tunisiaan. Myöhemmin iltapäivällä teimme kävelyretken kaupungin keskustaan; kuusi kirkkoa, laavakivestä tehtyjä muureja ja vanhoja rakennuksia uudemman asutuksen seassa. Oli hiljaista ja suurin osa paikoista kiinni. Tai kiinni ja kiinni - ikkunaluukut ovat suljettuja, oli päivä tai yö, kuuma tai kylmä, kai niiden sermien takaa löytyy elämää. Ainakin meidän seinänaapurista kuuluu kolinaa ja puhetta huolimatta kiinniluukutetuista ikkunoista.


< Edellinen - Takaisin hakemistoon - Seuraava >

Comments