4. Kaikki tiet vievät Roomaan

Tiistai 17. helmikuuta 2015

Mutta meidän tie vei kaupungin ohi...

Edellinen yö vietettiin Civitavecchiassa. Jälleen Airbnb:n kautta varatussa viihtyisässä asunnossa. Ja ennen Civitavecchiaa ajoimme Promontario dell' Argentarion niemellä vuoristolenkin n. 600 m korkeuksissa. Kyseinen uloke on aikoinaan ollut saari, mutta on nykyisin kiinni mantereessa kolmella kannaksella. Monte Telegraph -vuorelta aukesi hienot näköalat Tyrrhenian merelle, saari näytti olevan täynnä rantaturistikohteita.

Tällä reissulla meillä ei ole mukana telttaa, ei makuupusseja - idea on löytää siisti sisämajoitus edullisesti ja saada pyörä mielellään lukittuun tai muuten turvalliseen paikkaan. Airbnb:n tarjonta Italiassa on runsas, ja tähänastiset kokemukset ovat olleet hyviä - asuntojen kuvaukset (yhtä lukuunottamatta) pitävät paikkansa, asunnot ovat siistejä, hyvin varusteltuja, on hyvät vuoteet ja vuodevaatteet, wifi toimii, ei toimi.... Keittiöstä löytyy tarpeelliset kokkausvälineet, joten aamukahvit on helppo itse keittää. Huoneistojen hinnat ovat vaihdelleet 25€ - 40€:n välillä, siis huomattavasti alle hotellihintojen. Vuokran lisäksi tulee Airbnb:n välityspalkkio toistakymppiä. Varausten tekeminen vaatii tietenkin nettiyhteyden, ja aikaa kuluu selaillessa vaihtoehtoja, palauteosiot on hyvä lukea etukäteen, ne kertovat kohteesta ja vuokranantajasta jotain. Palautetta voi antaa kohteesta ja myös isäntäväestä, ja isäntä voi kommentoida vuokralaisiaan! Että puolin ja toisin, joten ei kannata laittaa ranttaliksi - voi olla, että seuraavaan kohteeseen tulee pakit.

Booking.com:n kautta - hyvällä tuurilla, viime hetkellä - löytää myös "vielä yksi huone vapaana" -kohteita edullisesti, ja jos pääset nettiä selamaan, pyörän pältähän se ei onnistu ihan hetkessä. Vrbo.com:n kautta löytyy myös yksityimajoitusta, mutta tästä välitysfirmasta ei ole toistaiseksi kokemusta.

Emme siis lähteneet kiertelemään pyörällä Rooman katuja ja katselemaan nähtävyyksiä (käyty muulloin), vaan pysähdyimme n. 30 km Roomasta länteen, Ostia Anticaan. Ostia (ostium = joensuu) sijaitsi Tiberjoen suulla ja oli roomalaisten ajalla tärkeä linnoitus- ja satamakaupunki. 34 hehtaarin suuruisesta kapungista on kaivettu esiin noin kolmannes. Lukuisat koululaisryhmät oli raahattu ihmettelemään valtavaa rauniokapunkia, useampi nuori asenteella evvk, olisi sunnuntain ehkä muutenkin voinut viettää. Meille kuitenkin kiviraunioissa  ja museossa riitti katsottavaa!

Raunioiden keskellä marssiessa aurinko lämmitti liiankin kanssa ja ajovarustus alkoi painaa, mutta synkkiä pilviä kertyi vähitellen Rooman yläpuolelle, joten tuli kiire eteenpäin. Ajomatkaa oli vielä edessä lähemmäs 200 km, Esperiaan, pienen pieneen vuorilla sijaitsevaan maaseutukylään. Edessä oli lopulta pikkuteitä, lukemattomia tienhaaroja, vasemalle, oikealle, ylöspäin,  tihkusateessa sumu- ja sadepilvien seassa. Rallentare-kylttejä putkahteli esiin toistuvasti (aja hitaasti). Esperia sijaitsee 370 m korkeudessa Monte Cecubo -vuoren rinteillä ja sateen vuoksi maisemista ei menomatkalla saanut mitään käsitystä. Asuntona tällä kertaa oli pienen kerrostalon 2. krs:n huoneisto, niukasti kalustettu, mutta muuten jälleen ok. Sadetta riittikin vielä koko maanantaiksi eikä edes kävelylenkistä tullut mitään. Vuokraisäntämme pistäytyi illalla visiitillä, sovimme seuraavalle päivälle yhteisestä aamiaisesta  ja sen jälkeen hän esittelisi meille kylää.

Aamulla sadepilvet olivat kadonneet, ja kierroksesta tuli 3 tunnin mittainen. Andrea, kylän poliisi, oli ylpeä asuinpaikastaan; hän esitteli meille niin vuoren huipun linnan rauniot ja kirkon, vuoren rinteellä sijaitsevan keskiaikaisen kylän kapeine kujineen kuin myös kylän ulkopuolella sijaitsevan oliivipuutarhansa. Kuulimme paljon historiaa ja mielenkiintoisia tarinoita seudusta, kylästä ja kyläläisten elämästä, näimme muutaman dinosauruksen jalanjäljen, ja ihailimme upeita maisemia - jälleen kerran. Tämäkin kylä nukkuu kohta Ruususen unta väestön ikääntyessä ja nuorten muuttaessa muualle työpaikkojen perässä, talot autioituvat ja rappetuvat, kadut hiljenevät...

Mutta karnevaaliperinne on voimissaan, illalla osallistumme kyläläisten karnevaalijuhlaan, ohjelmassa on laulua, tanssia ja pientä purtavaa. Olemme kylän ainoat turistit ja koko kylä taitaa tietää, että olemme tulossa! Laskiaistiistaista alkaa katolisen kirkon piirissä pääsiäiseen kestävä paastoaika.


< Edellinen - Takaisin hakemistoon - Seuraava >

Comments