26. Romanttinen tie

Teksti Ulla Mustonen, kuvat Heikki Mustonen
18-21.5.2014
Saksa

Ja Füssenissä melkein jo paleltiin - jälkeenpäin kuulimme, että pari päivää aikaisemmin oli tienoolla vielä satanut lunta! Olimme aivan Alppien tuntumassa, n. 5 km Itävallan rajasta, kaupunki oli meille lähtöpiste Saksan vanhimmalle matkailureitille:  " Romantische Straße",  410 km:n mittainen romanttinen tie vie Baijerista  26 kaupungin läpi Würzburgiin. Edessä olisi sadunomainen aikamatka Saksan historiaan: keskiaikaisia kaupunkeja ja kyliä kirkkoinen, linnoineen, ristikkotyylisiä Fachwerk-taloja, olut- ja viinitupia, jne. 

Alotimme käveäyretken Füssenin vanhasta kaupungista ja kiertelimme  St Mangin bendiktiiniläisluostarin ja goottilaistyylisen Hohe Schloss -kukkulalinnan ympäristöissä sekä vanhan kaupungin kujilla. Ja kun Baijerista oli kyse, ei voinut välttyä kauppojen näyteikkunoiden tarjonnasta: nahkahousuja, drindleitä, olutkolpakoita ja käkikelloja.

 
 
                                           .
Seuraavana aamuna ajoimme muutaman kilometrin päähän Schwangauhun, jossa sijaitsevat  reitin kuuluisimmat, ja suosituimmat, kohteet, Ludwig II:n mielikuvituksellisin, arkkitehtooninen luomus Neuschwansteinin linna ja goottilaistyylinen Hohenschwangaun linna.

Ja kuten arvata saattoi, paikalle oli eksynyt sadottain muitakin turisteja, lippukassan jono ulottui jo sata metriä oven ulkopuolelle! Pelkästään näiden kahden linnan tutustumiskierrokseen olisi pitänyt varata koko päivä aikaa, sisälle linnoihin oli päässyt tutustumaan vain ajastetulla opastuskierroksella. Jo ajatus jonottamisesta ajovarusteissa nosti hikikarpalot pintaan, joten tyydyimme vain räpsimään valokuvia, ja Neuschwanstainin linnaakin vajaan parin kilometrin päästä. Ja sitten pyörän selkään ja seuraavaan kylään!

 
 

Steingadenissa ihailimme rokokootyylistä Wiesen pyhiinvaelluskirkkoa, joka sijaitsi keskellä kukkivia nittyjä. Ja meidän tuurilla kirkossa oli juuri alkanut jumalanpalvelus, joten kiertely kirkossa ja kameran käyttö ei onnistunut. Kirkko oli täynnä väkeä, taka-osasta pääsi kuitenkin ihailemaan saarnastuolin ja alttarin koukeroisia koristeita sekä pastellinsävyisä maalauksia (sisäkuvakin saatiin otettua opaskyltistä). Ja kylän ukkoporukka oli myös lähtenyt sunnuntain kirkkomatkalle, olutkolpakot tyhjenivät reippaaseen tahtiin kirkon vieressä olevassa ravintolassa.

 
 

Eteenpäin... ajoimme  usean  kaupungin ja kylän läpi, toreja, linnoja, vanhoja taloja ja kirkkoja riitti, Ausburgissa (Saksan vanhimpia kaupunkeja) eksyimme välillä reitiltä. Päivä oli jo pitkällä ja reilun 250 km ajomatkan jälkeen yövyimme Feuchtwangenissa. 

Seuraavan päivän pysähdyskohteemme oli Rothenburg ob der Tauber, kaupunkia ympäröivästä muuriaukosta pääsi sisään keskustan mukulakivikaduille. Ja keskiaikaan, ja joulutunnelmaan. Keskustan liikkeet olivat täynnä pientä tingel-tangelia, joulukoristeiden valkoimat olivat valtavat! Oispa joulu ainainen, mutta raskastahan oli kierrellä +25 asteen lämmössä, mustissa ajovarusteissa, "jouluruuhkassa" - turisteja riitti täälläkin joka nurkalle! Tämän jälkeen kurvasimme vielä muutaman kaupungin läpi ja ennen Würzburgia suuntasimme moottoritielle ja kohti Frankfurtia. Teimme siis kahden päivän pikamatkan keskiaikaan, reitillä olisi helposti voinut viettää viikonkin!

 
 
 
 

Frankfurtissa vierahti kolme mukavaa päivää; sukulointia, seurustelua, synttärijuhlaa, olutkapakkaa, lorvailua ja nautiskelua kesäisen lämpimistä päivistä! 

 
 

Teimme myös epämääräistä reittisuunnitelmaa loppumatkalle ja suunnittelimme jotain operaatiota takarenkaalle. Rengas vuotaa hissukseen, ajopäivän aamu on aina aloitettava 12V kompressorin pörinällä ennen kuin pääsemme matkaan. Jostain vuotaa, mutta mistä?
Comments