19. Nicojen maassa

2.3 - 8.3.2012
Teksti Ulla Mustonen, kuvat Heikki Mustonen
Nicaragua

Aamulla Costa Rican/Nicaraguan rajalle Penas Blancasiin, ajoimme kilometrien rekkajonosta ohitse ja sen jälkeen alkoi kopin etsiminen, jossa pyörä tullattiin maasta ulos. Sitä ei tietenkään löytynyt, joten passileimojen jälkeen palasimme vielä takaisinpäin, kunnes puskien takaa ja kyselyjen jälkeen päädyimme oikean rakennukseen. Tämän jälkeen eteenpäin Nicaraguan puolelle, ympärillämme oli hetkessä useita rahanvaihtajia ja ”helppereitä”, kavereita, joista oli työlästä päästä eroon, rajanylitysprosessin kun tietää, niin miksi pitäsi maksaa jollekin siitä, että joku juoksuttaa eri luukkujen läpi? Varsikin kun tällä rajalla dollareita kerättiin muutenkin jo nopeaan tahtiin.

Ensin pyörän tuholaistorjunta (renkaat suihkutettin), hinta 3USD, seuraavaksi maahantulotoimistoon, käsittelymaksu 1USD/hlö, leima passiin 12USD/hlö, matkatavaroiden tullausilmoitus ja leima paperiin (ei veloitusta), liikennevakuutus 12USD, tienkäyttö/turistimaksu 5USD. Näiden papereiden kanssa tulliin ja pyörän maahantullaukseen, viimeisenä vielä poliisitarkastus, jossa tarkastettiin, että kaikki liput ja laput oli maksettu ja sitten maantielle. Rajan ylitykseen meni vajaat 2h, vain 12 erillistä luukkua/toimistoa ja lisäksi vielä papereiden kopiontipaikat.

 

Edessä jälleen uusi maa, Nicaragua (yhdistelmä sanoista nicarao, viittaa alkuperäisväestöön ja agua veteen), Väli-Amerikan maista suurin, mutta myös yksi köyhimmistä, saman verran asukkaita kuin Suomessa, siirtomaatyyliset kaupungit ja päällystetyt tiet Tyynen valtameren puolella, viidakko Karibian puolella. Kaksi valtavaa järveä. Väliin jää useiden tulivuorten vuoristoketju. Maan poliittinen elämä lienee monelle meistäkin lehtien palstoilta tuttua; itsenäisyytensä (v 1821) alusta alkaen täynnä värikästä ja veristä kuohuntaa: poliittisten puolueiden keskenäistä kahinointa, Yhdysvaltojen miehitys, sisällisota, sotialasdiktatuuri (Somoza), vallankumous (sandinistit), vuosia kestänyt sissisota, suurvaltojen politiikkaa, korruptiota, murhia, kadonneita ihmisiä, pelkoa, turvattomuutta... Lisäksi kaikkeen tähän luonnonkatastrofit. Joten eipä ole maa vielä massaturismin pilaama.

Ajomatkamme oli rajan jälkeen lyhyt, ohittelimme useita hevoskärryjä ja härkävankkureita , Rivaksen kautta San Jorgen satamaan ja kyselemään lauttaliikennettä Isla de Ometepen saarelle. Hetken kuluttua meillä oli varaus iltapäivällä lähtevälle lautalle.

 
 

Kyseessä ei ollut merenrantakohde, vaan Lago de Nicaragua, maan suurin järvi ja sen suurin saari Ometepe. Saaria järvestä löytyy nelisensataa ja järven erikoisuus on makeassa vedessä elelevät hait. Ometepe on ollut alunperin kaksi erillistä saarta, mutta tulivuoren purkauksissa ovat yhdistyneet. Tulivuoret , Volcan Concepcion (1610m) ja Volcan Maderas (1394m), näkyivätkin rannalta hyvin. Concepcion on edelleen aktiivinen ja purkaantunut viimeksi v 1957. Laivamatka Moyogalpaan kesti alkuperäisen tunnin sijaan vajaat kaksi tuntia, järvellä oli kova aallokko ja osa matkustajista tietenkin pahoinvoivia.

Tapasimme lautalla ”minnetuulikuljettaa” Velen, kemiläisen backpackerin - ensimmäinen tapaamamme suomalainen kolmeen kuukauteen - ja päädyimme samaan Finca Santo Domingo -hotelliin, tulivuorten välissä sijaitsevalle niemelle Playa Santo Domingossa. Saaren pikkukylät ovat vielä alkuperäisessä asussaan, tosin turismi tuo jo toimeentuloa useammallekin, mutta lentokentän (rakenteilla) myötä vielä uinuvat paikat saattavat muuttua joksikin muuksi. Velen kanssa riitti juttua ja pari pientä rommipulloakin tuli tarinoinnin ohessa kumottua. Aiotut kaksi yötä saarella venyi kolmeen, iltapäivän uintireissu Ojo de Aguan vuoristolammessa oli virkistävä, lisäksi ajoimme saaren ympäri ja kipusimme San Ramonin vesiputoukselle, putouksella oli korkeutta n.100 m.

 
 
 

Saarikierros vei koko päivän, vajaat 40 km saaren teistä oli päällystetty ja kaikki muu enemmän tai vähemmän kivistä kärrypolkua, ylä- ja alamäkeä, sopi paremminkin hevosille tai mopoille. Patikkareissukaan ei ollut helpoimmasta päästä. Mutta tulihan nähtyä läheltä saarten alkuperäisten asukkaiden elämää ja runsaasti hevosia sekä lehmiä.

 
 
 

Sunnuntaina palasimme takaisin mantereelle, ja yllätys, yllätys – törmäsimme satamassa saksalaisystäviimme, mukana reissasi nyt myös aussi Rodney (Stahratten tuttu), olivat kaikki menossa saarelle.

San Jorgesta Granadaan oli vain vajaan 70 km:n ajomatka. Saarella oli tuullut mukavasti ja helle ei ollut niin uuvuttavaa, mutta nyt ajokamat liimautuivat ihoon kiinni.

Siirtomaatyylinen Granada oli viehättävän pieni kaupunki, punatiilikattoisia, värikkäitä taloja, keskustaa hallitsi iso mango- ja malinchepuiden reunustama puisto ja puistoa kiersi useat isot rakennukset ja katedraali. Kävelykatu oli ravintoloiden ja kuppiloiden valtakuntaa. Kaduilla kurkimme talojen porttiovista pihoille, kaikilla näytti olevan vihreät, isot sisäpihat ja varjoisat patiot sekä runsaasti keinutuoleja. Illan pimetessä asukkaat avasivat porttiovensa, siirsivät kiikkustuolinsa oviaukkoihin ja sitten keinumaan!

 
 
 

Me päädyimme Oasis-hostelliin, jonka oviporttien takaa löytyi myös vihreä puutarha, sisäpihan katosten alta riippukeinuja ja keinutuoleja sekä myös eteiskäytävästä paikka pyörälle. Ja runsaasti kovaäänistä backpacker-porukkaa. Viihtyisä paikka, joka muuttui vähemmän viihtyisäksi kirppujen (tai muita ötököitä) puremien myötä... Aamulla huomasimme respan takaseinän ison kyltin, kaikki huoneet oli tyhjennettävä keskiviikkona – tiedossa tuholaistorjuntaa!. Meillä oli pyykit pesulassa ja vielä yksi yö varattuna, oli siis vain kärsittävä. Tuli levoton yö.

 

Pitäköön Granada kirppunsa, matkasimme Leoniin, jonne ajoimme toisen suuren järven Lago de Managuan ja maan pääkaupungin Managuanin sivuten. Leonin kaupunkikuvaa hallitsi valtava 18-luvulta peräsin oleva, Väli-Amerikan suurin katedraali.

 
 

Kaupungista oli vaikeaa löytää majapaikkaa, joko ne olivat täynnä tai pyörälle ei paikkaa – korkeat jalkakäytävät ja lisäksi kaksi tai kolme porrasaskelmaa lattiatasolle hankaloittivat asiaa. Chilli Inn -hosteliin pääsimme kadulta lankkua pitkin ja sen jälkeen pyörä ajettiin ravintolan läpi ja kapeaa käytävää pitkin keittiön viereen... Jälleen kuuma päivä ja pienen kaupunkikierroksen jälkeen oli vetäydyttävä varjoon.

 Seuraavana aamuna siirryimmekin parinkymmen kilometrin päähän rannikolle, Los Penitaksen rantakylään, saimme kutsun synttäreille. Iltapäivällä saapuivat transalpinistit ja muu remmi samaan paikkaan, juhlimme illan Romanin synttäreitä valtameren aaltojen pauhatessa taustamusiikkina.

 
 

Aamulla lähdimme jälleen eri teille, itse ajoimme sisämaahan ja kohti pohjoista. Maisemat olivat auringon polttamia, kuivaksi palanutta heinikkoa, hiekka pöllysi kovan tuulen voimasta siihen malliin, että näkymät olivat kuin usvan peitossa. Mutta ajamisen kannalta hyvä tie oli hyvä ja vähän liikennettä, loppumatka sujuikin tulivuorten ja tupakkapeltojen viitoittamalla Panamericalla Somotaan, lähelle Hondurasin rajaa.

 

Karttalinkki 2

 

< Edellinen - Takaisin hakemistoon - Seuraava >

Comments