18. Baskimaassa

Espanja, Bilbao - San Sebastian + Ranska, Biarritz 12.4. - 14.4.2015

Titaanilevyillä päällystetty arkkitehti Frank Gehryn "kala"-luomus vai Guggenheim Museon  (1997) modernin taiteen kokoelmat - kumpi kiinnostavampi...

Kummin vaan, nappiin mennyt, onnistunut ja tuottoisa kaupungin rakennemuutos, Bilboa-ilmiö, kantaa hedelmää: tuntemattomasta  teollisuuskaupungista on tullut  baskikulttuurin ja Guggenheim Museon koti, joka houkuttelee väkeä... Ja meikäläistenkin askeleet veivät Bilboa-joen rantaa pitkin museoon, arkkitehtuurin  ja taidekokokoelmien äärelle. Kukista tehty koiranpentu, Jeff Koonsin Puppy tervehti pihalla, takapihalla keikistelivät Niki de Saint Phallen Nanat. Ja lisää löytyi sisätiloista.

Eikä tämä rakennus ole ainoa, uutta, modernia ja vanhaa on rinta rinnan, on lukuisia museoita, on joen ylitse vieviä useita siltoja - nekin taideteoksia - puistoja, kävelybulevardeja, katsottavaa ja nähtävää riitti joka nurkalla.

Oma lukunsa oli jälleen vanha kaupunki, Casco Viejo, joka perustuu kaupungin seisemälle alkuperäiselle  kadunpätkälle, joiden ympärille koko kaupunki on rakentunut. Ja sunnuntaimeininki vanhassa kaupungissa oli erittäin elävä, pintxobaarien edustat pullistelivat väkeä, kovaäänistä puheensorinaa, olutlasien kilinää, kadulla istuvia porukoita seassa pikkulapset, koirat... Ja sekaan jonottamaan! Juoma ja pintxo irtosivat muutamalla eurolla. Jokaisella kuppilalla lienee oma bravuurinsa pintxoista eli pienistä suupaloista tai tikkuleivistä, kylmiä tai kuumia ja täytteenä yhtä sun toista, baaritiskiltä voi valita haluamansa annoksen.Ja mekin piristettiin lisää kaupungin talouselämää: Suzuki-huollossa vaihdatutettiin uusi takarengas, entisestä löytyi neljä syvää halkeamaa, 9300 km oli Mitas E-07 renkaalle näköjään riittävästi. Valoja eivät ennättäneet korjaamaan.

Bilboan kaupungin ohikulkevat moottoritiet on rakennettu vuoren rinteille ja useampaan tasoon, ja sai olla tosi tarkkana, että päätyi oikeasta liittymästä oikeaan suuntaan! Ei ihan onnistunut ensi yrittämällä, joten kävimme kääntymässä jossain vuoren rinteellä olevassa pikkukylässä, maisemien vuoksi pieni ylimääräinen lenkki ei haitannut mitään. Eikä ajomatka ollut muutenkaan pitkä, seuraava stoppi oli n. 100 km päässä Donostia-San Sebastianissa.

Ja on sitä nyt moneen otteeseen miettinyt, että miksi vuosien aikana Espanjan reissut ovat aina suuntautuneet etelään - miksi ei tänne - näiltä Pohjois-Espanjan rannikoilta on löytynyt aivan upeita paikkoja, eikä San Sebastiankaan tuottanut pettymystä. Upeat rannat, vanha kaupunki Parte Vieja Urgullvuoren kupeessa, Igeldovuorelle nousimme funicular-hissillä katselemaan näkymiä kaupunkiin ja Biskajanlahdelle. Hienoja vanhoja rakennuksia, viehättäviä kävelykatuja kävelykatujen perään, ja ainoa ongelma olikin hostellimme sijainti erään niistä varrella. Tavarat oli saatava pyörästä pois hostellin nurkalla, ja yritettävä selittää erinäisiä kertoja poliiseille, että ei se pyörä tähän parkkiin jää... Ja vanhasta kaupungista löytyi jälleen loistavia pintxobaareja! Baskimaan rantakaupunki on valittu v 2016 kulttuuripääkaupungiksi, joten pintxobaareissa riittänee jatkossakin ruuhkaa...

Eikä kahta ilman kolmatta, jatkoimme Ranskan puolelle Biarritziin. Ja onneksi matka oli lyhyt, Ranskan puolella oleva tietyömaa ruuhkautti liikennettä, kilometrien mittainen rekkajono tukki toisen ajokaistan ja toinen kaista eteni hiljalleen. Hieman ihmetytti, mistä hyvästä maksettiin tietullia!

Biarritz poikkesi selvästi Euskadin kahdesta muusta kaupungista, rantalomakaupunki, josta toki löytyi jälleen upeat rannat ja rantamaisemat, linnamaista rakennustyyliä, kauppoja sekä paljon turisteja. Euskaran kieltä ei enää esiintynyt missään, vain ranskaa. Ravintoloden hintatasokin hyppäsi toisiin lukemiin verrattuna naapurimaan vastaaviin, ei ollut  enää pintxoja tarjolla...

Ja kuten kuvista näkyy, olemme saaneet nauttia Baskimaassa helteistä.


Comments